Comunicări

   Proiectul LUNA.DOC

Asociația One World Romania organizează proiectul LUNA.DOC, o lună de filme documentare în licee, ajuns la cea de-a patra ediție. 

Deschiderea oficială a proiectului va avea loc în data de 16 noiembrie 2017, începând cu ora 12.00, la Casa Culturii ”Ion Creangă” Târgu-Neamț, cu proiecția filmului ”Alice are grijă”.

În cadrul acestui eveniment, organizatorii propun o discuție liberă despre lucrurile care separă și care apropie generațiile.

Proiectul este organizat în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale.

Profesorii implicați vor primi adeverință de participare. 

Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.

Înscrierile pentru profesorii cu grupuri organizate se fac prin completarea formularului: goo.gl/PFFBTJ 

Persoană de contact din partea Asociației One World Romania este doamna Petra Dobruska, tel. 0732.429.826, e-mail petra@oneworld.ro

ALICE ARE GRIJĂ | Sander Burger | Olanda | 2015 | 75 min
Alice este un robot inteligent de numai 60 de centimetri înălţime, dezvoltat de un laborator olandez de cercetare pentru a răspunde nevoilor de îngrijire ale bătrânilor în viitor. Aflată deocamdată în perioada de testare, Alice părăseşte laboratorul la intervaluri regulate de timp, pentru a le ține companie unor doamne vârstnice. Documentarul lui Sander Burger urmăreşte îndeaproape relaţia lui Alice cu cele trei gazde ale sale, fără a oferi soluţii imediate, ci doar speranţa că, poate, cândva, soluția Alice va funcționa. 

07-11-2017

   CONCURS JUDEȚEAN “NEAMȚUL – ȚINUT AL DIVERSITĂȚII CULTURALE”

Liceul ”Vasile Conta” organizează concursul ”Neamțul - Ținut al diversității culturale”, în ziua de 11 noiembrie 2017.

 

Concursul vizează promovarea județului Neamț ca ținut al diversității culturale, prin activități de antreprenoriat, sociale, culturale și artistice ale elevilor de liceu indiferent, de profil și specializare.

Au fost propuse șase direcții de acțiune:

 • Inventică/Tehnică
 • Limbi moderne
 • Arte vizuale
 • Antreprenoriat
 • Scurt metraj
 • Tradiții nemțene

 

        Mai multe informatii gasiti in anexa.   

02-11-2017

   ONE WORLD ROMANIA LA ȘCOALĂ

Nevoia de socializare nu se atenuează cu timpul, iar izolarea este doar una din bolile fără diagnostic ale bătrâneții. În filmul ”Alice are grijă” vedem cum încearcă șiința să rezolve acestă problemă, inventând un roboțel social. Rămâne întrebarea: câți dintre noi nu am putea petrece mai mult timp cu bunica sau bunicul? Documentarul-poem ”Orice se poate întâmpla” ne poartă într-o scurtă plimbare prin parc și ne arată ce înseamnă de fapt ”a da în mintea copiilor” - a fi din nou curios, jucăuș și entuziasmat în legătură cu lumea în care trăim. Limitele, în caz că există, cu siguranță nu se măsoară în ani: ”Două bunicuțe înverșunate” este un film despre două prietene octogenare care își propun să dea de cap macroeconiomiei, așa că străbat Statele Unite, discută cu specialiști și află care sunt neajunsurile creșterii economice, cine beneficiază și cine suferă de pe urma ei.

02-11-2017

   Calendarul Activităților Educative 2018 (DOCUMENTE)

La preselecția realizată la nivel județean vor fi eliminate următoarele tipuri de proiecte:

 • proiectele care nu au respectat precizările din formularul inițial;
 • proiectele care nu au îndeplinit condițiile de nivel național/regional/judeţean;
 • proiectele care nu au respectat prevederile Regulamentului de organizare a activităţilor cuprinse în calendarul activităţilor educative, şcolare şi extraşcolare;
 • proiectele cu taxă;
 • proiectele bazate exclusiv pe corespondență;
 • concursurile în care numărul de premii (I, II, III) a depășit 30% din numărul total de participanți.

            Vă rugăm să acordați o atenție deosebită respectării prevederilor Regulamentului de organizare a activităților cuprinse în calendarul activităților educative, școlare și extrașcolare, aprobat prin OMECTS nr. 3035/2012 și precizărilor din Formularul de aplicație și Fișa de evaluare.

16-10-2017

   Campania națională 19 Zile de prevenire a abuzurilor și violenței asupra copiilor si tinerilor

Vă transmitem spre informare Proiectul național de conștientizare, consultare și participare a copiilor și tinerilor la prevenirea tuturor formelor de violență exercitate asupra lor în familie, școală, comunitate, implementat de Federația Internațională a Comunităților Educative, secțiunea România,  cu privire la lansarea Campaniei naționale 19 Zile de prevenire a abuzurilor și violenței asupra copiilor si tinerilor.

Găsiți în anexe:

 • Proiectul educațional.
 • Fișa de înscriere.
 • Manifestul 2017 pentru eradicarea violenței și abuzurilor împotriva copiilor și tinerilor până în 2030.
16-10-2017

   Concurs educațional extra-curricular de protecție a mediului și dezvoltare personală ecOprovocarea

ecOprovocarea este un Program educațional, extra-curricular ce propune tinerilor liceeni din întreaga țară, organizarea de activități concrete de protecția mediului, în perioada 20 octombrie 2017 – 20 mai 2018. Un liceu se poate înscrie în concurs cumaxim 5 echipe (1 echipă / categorie de concurs). Echipe de concurs alcătuite din 1 cadru didactic coordonator și min. 4 elevi pot organiza activități practice de protecția mediului în una din cele 5 categorii de concurs: reciclare, plantare de arbori, amenajare de spațiu verde, igienizări, târguri tematice cu schimb de obiecte reutilizabile. Echipele care doresc pot participa la ateliere non-formale de protecția mediului cuprinse în curricula de mediu pusă la dispoziție gratuit de organizatori pe website-ul Programului https://www.ecoprovocarea.ro/resurse-profesori/ .

Perioada de înscriere în Program este 9 octombrie 2017 -  1 martie 2018, dar, cu cât o echipă se înscrie mai repede în concurs, cu atât crește experiența în organizarea unor activități de impact și implicit acumularea unui punctaj mai mare. La sfârșitul concursului, echipele cu cel mai mare punctaj în clasamentul național vor fi desemnate câștigătoare. Valoarea totală a premiilor este de 20.000 ron și constau în participarea celor mai buni concurenți la Tabăra de Leadership pentru Mediu ecOprovocarea –ediția a V-a din vara anului 2018. Tabăra ecOprovocarea este parte componentă a Programului ecOprovocarea, fiind un eveniment educațional non-formal în care tinerii învață, se joacă, se distrează, merg în drumeții montane, fac sport, leagă prietenii frumoase, visează, plâng de emoție și revin.https://www.ecoprovocarea.ro/tabara/

 

09-10-2017

   Programul One World Romania la Școală

Asociația One World Romania implementează, în perioada septembrie 2017-august 2019, cu sprijinul Romanian American Foundation și CEZ Group Romania, programul One World Romania la Școală. Programul educațional are două componente, una adresată profesorilor, alta adresată elevilor.

One World Romania la Școală pentru profesori urmărește pregătirea și susținerea profesorilor care sunt interesați să integreze filme documentare în activitatea didactică, utilizând atât filmele efectiv, cât și materiale didactice și ateliere dedicate. În acest sens, asociația organizează ateliere de informare cu profesori interesați și pune la dispoziție resurse educaționale adaptate la filmele pe diverse subiecte, selectate special în acest scop.

One World Romania la Școală pentru elevi are ca scop încurajarea și susținerea Cluburilor de film organizate de liceeni ca activitate extracurriculară și implicarea lor in proiectele asociației, ca voluntari, în juriul liceenilor la festivalul One World Romania sau în organizarea Festivalului de film documentar AdDOC.

În paralel, programul include proiecții în școli la care participă, ca invitați, regizori, producători, actori, experți în diferite domenii. Proiecții speciale sunt dedicate elevilor în cadrul Festivalului Internațional de film documentar dedicat drepturilor omului One World Romania.

Persoană de contact din partea Asociației One World Romania este doamna Petra Dobruska, tel. 0732.429.826, e-mail petra@oneworld.ro

05-10-2017

   Concursul național ”ROMANIA`S EU COUNCIL PRESIDENCY LOGO COMPETITION”

În contextul exercitării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene, în perioada ianuarie – iunie 2019, Ministerul Educației Naționale, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul ministrului delegat pentru Afaceri Europene, organizează concursul național ”ROMANIA`S EU COUNCIL PRESIDENCY LOGO COMPETITION” destinat elevilor din sistemul de învățământ liceal.

Pentru informații suplimentare puteți accesa site-ul www.ro2019.edu.ro

05-10-2017

   Școala altfel Ghid de implementare 2016

Rolul acestui ghid este de a sprijini echipa de coordonare a programului național „Școala altfel” și cadrele didactice în implementarea programului „Școala altfel”. Acest ghid a fost elaborat la cererea cadrelor didactice și directorilor. Conținutul
ghidului reprezintă răspunsul la o parte din provocările semnalate într-un proces de consultare, analiză și dezbatere publică la care au participat peste 1.500 de persoane și 50 de organizații. Acest ghid a fost scris în conformitate cu metodologia de organizare a programului național „Școala altfel”, însă respectarea recomandărilor acestui ghid nu este obligatorie și nu reprezintă obiectul evaluării de calitate, decât în măsura suprapunerilor cu documentele normative aflate în vigoare.

04-10-2017

   Călătorie educativă în lumea satului

Asociația Lume Bună a implementat proiectul „Călătorie educativă în lumea satului”, ce are ca principal obiectiv dezvoltarea și oferirea de programe de educație nonformală ca sursă de inspirație în educația copiilor, având la bază bucuria activităților ludice (https://calatorieeducativa.wordpress.com). Programele sunt orientate spre dezvoltarea potențialului creativ al copiilor și dezvoltarea inteligenței lor emoționale. În ultimul an, profesorii implicați au înființat în unitățile de învățământ Cluburi Active CELS, prin care implementează activități din proiect, ei înșiși devenind ambasadori ai metodelor de educație non-formală în școli. De asemenea, în cadrul proiectului se desfășoară Concursul național de creație  Vocea ta, Vocea Copiilor, adresat elevilor din învățământul primar și gimnazial.

Vă mulțumim pentru sprijinul acordat organizatorilor în anul școlar 2016 – 2017; raportul Asociației Lume bună arată o dezvoltare și extindere a activităților educative oferite, în urma diseminării în unitățile de învățământ, realizată de inspectoratele școlare. Astfel, vă rugăm să sprijiniți organizatorii și în anul școlar 2017 – 2018, prin:

 • diseminarea informației despre proiect în unitățile de învățământ din județul dvs./Municipiul București, inclusiv în palatele și cluburile copiilor;
 • oferirea de asistență în monitorizarea implementării programului pe parcursul anului școlar;
 • distribuirea materialelor informative către cadrele didactice interesate;
 • recunoașterea diplomelor oferite în cadrul Concursului național de creație Vocea ta, Vocea Copiilor și în cadrul Competiției Club Activ Cels (diplomele, completate și semnate de organizatori, vor ajunge la inspectoratele școlare de care aparțin unitățile de învățământ implicate, pentru a fi semnate de inspectorul școlar general și înregistrate)

Persoană de contact din partea Asociației Lume bună este doamna Larisa Popescu, tel. 0721.621.327, e-mail contact.lumebuna@gmail.com.

27-09-2017

   Proiectul ”Școala Siguranței Tedi”

În anul școlar 2017-2018, MASPEX ROMANIA SRL continuă implementarea, în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale, a proiectului ”Școala Siguranței Tedi”, destinat elevilor din clasa I, în vederea îmbunătățirii condițiilor de siguranță ale acestora acasă, la școală și în timpul liber.

 • Înscrierea în proiect se realizează de către învățătorul clasei participante, pe site-ul scoalatedi.ro, până la data de 13 octombrie 2017. Pentru a se înscrie în programul ”Școala Siguranței Tedi”, fiecare învățător de clasa I, trebuie să acceseze site-ul www.scoalatedi.ro, secțiunea înscriere și să completeze formularul de înscriere cu datele de contact și numărul de elevi de clasa I.

Pentru detalii suplimentare, unitățile de învățământ/cadrele didactice pot accesa site-ul www.scopalatedi.ro.

25-09-2017

   Calendarul pentru alegeri în consiliile şcolare ale elevilor

Calendarul pentru alegeri în consiliile şcolare ale elevilor, an şcolar 2017-2018.

Succes!

 

23-09-2017

   INVITAȚIE la Romanian International University Fair – RIUF

Grupul EDUCATIVA vă invită și în acest an, pe 12 Octombrie 2017 la Palas Congress Hall Iași la o nouă ediție a Târgului de Universități Internaționale RIUF.

19-09-2017

   Palatul Copiilor Piatra-Neamț vă invită la școală!

Dragi elevi, părinţi, cadre didactice, Palatul Copiilor Piatra-Neamț vă aşteaptă, în anul şcolar 2017-2018, cu activități inedite și atractive.

Toate sub cupola educației nonformale.

Vă așteptăm!

 

14-09-2017

   Programele internationale Junior Achievement, pentru anul scolar 2017-2018

JA Romania organizează sesiunea de inscrieri la programele internationale Junior Achievement, pentru anul scolar 2017-2018.
 
JA Romania pune, in mod gratuit, la dispozitia institutiilor de invatamant, cadrelor didactice si elevilor programe internationale de tip “learning by doing”, adaptate la sistemul educational romanesc, în parteneriat cu Ministerul Educatiei Nationale (cf. parteneriat 10184/14.05.2003), pe diferite categorii (pentru detalii, consultati brosura atasata).
 
Pentru a realiza înscrierea, cadrele didactice interesate vor parcurge online pașii de înscriere, până pe 1 octombrie, pe site-ul www.jaromania.org
01-09-2017

   Festivalul Tradițional de Muzică, Poezie și Cântece Patriotice din Ținutul Neamțului ”Noi Suntem Români!”

Asociația ”În munții Neamțului”, Piatra-Neamț, organizează în perioada 16-17 septembrie 2017, în satul Nemțișor, comuna Vânători, județul Neamț, la Monumentul Eroilor din cel de-al Doilea Război Mondial, de pe dealul Boubeuca, Festivalul Tradițional de Muzică, Poezie și Cântece Patriotice din Ținutul Neamțului ”Noi Suntem Români!”

Este un festival concurs care își propune cultivarea dragostei nemărginite față de țară, de înaintași, a respectului și recunoștinței pentru eroii neamului românesc.

La acest festival-concurs sunt invitați să participe elevi, profesori, formații artistice și membrii Cercurilor ”Cultul Eroilor” din școlile din județul Neamț.

Organizatorii vor asigura, pe perioada festivalului-concurs, condițiile necesare unei bune desfășurări (cazare pentru 30 de elevi și masă).

Se vor oferi premii elevilor câștigători.

Înscrierile de participare la proiect de comunica pe e-mail: asociatia_inmuntiineamtului@yahoo.com sau la telefon 0755.578.256, până la data de 2 septembrie 2017.

Proiectul este finanțat de către Consiliul Județean Neamț și Asociația ”În munții Neamțului”.

22-08-2017

   "Şcoala de vară" la Clubul Copiilor Roman

17-06-2017

   Concursul regional de tenis de masa "Cupa Pietricica"

Pe data de 10 iunie 2017, va așteptăm la Palatul Copiilor Piatra-Neamț la Concursul regional de tenis de masa "Cupa Pietricica".
Mai multe informații găsiți in atașament.
30-05-2017

   Concursul regional de șah "Cupa Pietricica"

Pe data de 10 iunie 2017, va așteptăm la Piatra-Neamț la Concursul regional de șah "Cupa Pietricica".
Mai multe informații găsiți in atașament.
 
30-05-2017

   Summer Job – singurul program de internship platit pentru liceeni

Banca Comercială Română derulează, pentru al șaptelea an consecutiv, proiectul Summer Job în BCR, proiect de educație financiară cu o componentă de internship adresat elevilor de liceu de peste 16 ani. Programul BCR Summer Job se desfășoară la nivelul întregii țări, în lunile iulie și august, timp în care liceenii au posibilitatea să lucreze, plătiți, în cadrul sucursalelor BCR.

Câștigătorii vor beneficia de un internship plătit timp de două luni la una din agentiile BCR din tară si din București, având posibilitatea de a se familiariza cu domeniul financiar-bancar și chiar de a lua în considerare o posibilă carieră în această direcție.

Pentru a se înscrie, liceenii trebuie să urmeze doi pași simpli, care îi vor ajuta să acumuleze cunoștințe de educație financiară și îi vor motiva să găsească metode inovatoare de a se prezenta.

 1. În prima etapă, liceenii trebuie să acceseze platforma BCR de cursuri online, Laboratorul de Cariere (https://laboratoruldecariere.ro/ ), să-și facă un cont, în perioada 15 mai - 29 mai 2017, pentru a parcurge modulul Inteligența financiară pe înțelesul tuturor. În cadrul acestui modul, elevii vor învăța cum să-și calculeze bugetul personal, cum să-și seteze obiective financiare și vor putea trece în etapa următoare a competiției Summer Job. După finalizarea modulului, se vor califica în etapa a doua de selecție care se va derula în perioada 29 mai-15 iunie 2017.
 2. În etapa a doua, liceenii vor realiza o lucrare în limba română cu tema "Cine sunt eu?” și ne vor spune într-un mod cât mai onest, creativ și original care sunt abilitățile, calitățile sau talentele care îi recomandă să facă parte din echipa celei mai mari bănci din România. Ne pot spune de ce sunt potriviți pentru acest job prin diferite metode, fie realizând un eseu, fie printr-o prezentare, un film, un videoclip sau o înregistrare audio.

Programul Summer Job în BCR este la a șaptea editie, timp în care peste 400 de elevi au lucrat în bancă, pe perioada verii, în întreaga țară. Liceenii au învățat cum să îsi gestioneze bugetul personal, cum funcționează o bancă și care sunt pașii care trebuie urmați în dezvoltarea produselor bancare pentru tineri.

16-05-2017

    Seminarul juridic cu tema "Legea si adolescentul"

Clubul Rotaract Piatra Neamt organizeaza in data de 12 mai, ora 13:00 in sala de festivitati a Colegiului National Petru Rares din Piatra Neamt seminarul juridic cu tema "Legea si adolescentul". Seminarul este dedicat tinerilor liceeni pentru a afla informatii utile si interesante legate de drepturile si obligatiile lor in fata legii si este prezentat de catre Avocat Alexandru TomuleasaCabinet Avocat Nica Andrei si consilierul juridicIoana Negură.
Vom dezbate subiecte referitoare la raspunderea penala, infractiuni si contraventii, felul in care trebuie sa reactioneze adolescentul in cazul in care este martor, persoana vatamata, suspect sau inculpat.
Seminarul se va incheia cu o sesiune de intrebari si raspunsuri pe teme juridice.
Intrarea este libera la eveniment.

11-05-2017

    Competiția națională Școala Antreprenorială a Anului 2017

Junior Achievement Romania a  lansat competiția națională Școala Antreprenorială a Anului 2017, care se desfășoară în  perioada 20 aprilie – 31 mai 2017, în cadrul programului european The Entrepreneurial School. 

Mai multe informații găsiți în anexă.

04-05-2017

   Concursul National de Arta Fotografica ”Trasee in alb-negru si color”

Cl,ubul Copiilor ”Spiru Haret” Bârlad va invita sa participati la Concursul National de Arta Fotografica ”Trasee in alb-negru si color”, editia a XIII-a, cuprins in CAEN 2017.

Mai multe informatii gasiti in anexa.

04-05-2017

   Concursul de Stiinta si Tehnica ”Florin Vasilescu”

Inspectoratul Scolar Calarasi va invita sa participati la Concursul de Stiinta si Tehnica ”Florin Vasilescu”, Calarasi, 18-21 mai 2017. Mai multe informatii gasiti in anexa.

04-05-2017

   Concurs International Tonitza

Clubul Copiilor ”Spiru Haret” din Barlad va invita sa participati la Concursul International de Arta Plastica ”N Tonitza”, editia a XVIII-a, activitate cuprinsa in CAEN.

Mai multe informatii gasiti in anexa.

04-05-2017

   Festivalul Tinereții

Ajuns la cea  de-a XIII-a editie, festivalul concurs intentioneaza sa reuneasca si in acest an talente muzicale nationale si din strainatate pe scena plutitoare din Portul Mangalia. Mai multe informatii gasiti in anexă.

04-05-2017

   Competiția națională Școala Antreprenorială a Anului 2017

Vă informăm ca s-a lansat competiția națională Școala Antreprenorială a Anului 2017 care se desfășoară în perioada 20 aprilie – 31 mai 2017, în cadrul programului european The Entrepreneurial School.

Mai multe informaţii găsiti în anexă.

21-04-2017

   Ghidul utilizării în siguranță a Internetului

Apariţia Ghidului utilizării în siguranţă a internetului este salutară, ca o resursă complementară necesară tuturor cadrelor didactice care doresc să îşi însuşească noţiunile de utilizare sigură şi responsabilă a noilor tehnologii. El reprezintă rezultatul unei activităţi laborioase de documentare, consultări, revizuiri şi avizări, desfăşurată în parteneriat, începând din anul 2010. Parcurgerea sa va permite profesorilor şi institutorilor să integreze, în cadrul activităţilor didactice, exerciţii simple şi atractive, menite să îi ajute pe elevi să interiorizeze conceptele de siguranţă on-line şi comportament responsabil, pe care un cetăţean digital trebuie să le înţeleagă.

09-04-2017

   Precizări – călătorii ale elevilor

In conformitate cu HG nr. 42/2017 pentru aprobarea Normelor metodologice privind acordarea facilităţilor de transport intern feroviar şi cu metroul pentru elevi şi studenţi, vă informăm:

http://legeaz.net/monitorul-oficial-91-2017/hg-42-2017-norme-facilitati-transport-tren-metrou-elevi-studenti

Precizări Ministerul Transportului: norme_calatorii_elevi_hg42_2017

Precizări abonamente: abonament_calatorii_elevi_hg42_2017

09-04-2017

   Oportunitate organizare evenimente

Echipa Shopping City Piatra-Neamț invită unitățile de învățământ să organizeze proiecte educaționale, în parteneriat, în cadrul programului național ”Scoala altfel”, în incinta complexului comercial din Piatra-Neamț.

Persoana de contact: d-na Elena Grigoraș, tel. 0756.140.208, e-mail: EGrigoras@nepinvest.com

 

06-04-2017

   Concursul regional Natura în imagini contrastante– fotografie, pictură, colaj!

 

Şcoala Gimnazială ,,George Vâlsan”, Amara

Liceul Tehnologic ,,Mihai Eminescu”, Slobozia

Palatul Copiilor Slobozia

vă invită să participaţi la a III-a ediţie a concursului regional

Natura în imagini contrastante– fotografie, pictură, colaj!

CAERI 994/2017 

Concursul se adresează elevilor şi profesorilor care manifestă dorinţa  de a se implica în activităţi de protecţie a mediului şi de promovare a unui comportament civilizat faţă de natură.    

Secţiunile sunt:

Natura în imagini-aspecte pozitive/ nivel primar, gimnazial şi liceal,

Natura în imagini-aspecte negative/ nivel primar, gimnazial şi liceal;

Perioadă înscriere şi desfăşurare: 01.04- 30. 05.2017.

Nu se percepe taxă de participare.

Cei care doresc să participe vor citi regulamentul concursului, vor completa fişa de înscriere şi acordul de parteneriat pentru educaţie (opţional).

Axinte Ofelia

Scoala Gimnaziala ,,George Valsan", Amara

tel: 0721 371 699
      0731 236 844

06-04-2017

    

Contact

Inspectoratul Școlar Județean Neamț
Strada Locotenent Drăghescu Nr. 4A 610125 Piatra-Neamț Jud. NEAMȚ
Prof. Ioan Romeo Roman
Email: educativneamt@yahoo.com
Telefon: 0233214860 int.120 / 0723721645